lördag 25 februari 2012

Festmiddag

Efter en lugn och skön dag slog vi till med en riktigt festmiddag. Ojoj vilken god mat, men vi tyckte vi var värda efter gårdagens prestation. Vi åt biff, rättikagratäng, sparris och rödvinssås. Såsen blev riktigt bra idag, har misslyckas några gånger tidigare, men a och o är att låta den koka riktigt länge, oftast har man för bråttom. Här kommer receptet på såsen.


Rödvinssås


  • 2 schalottenlökar

  • 4 dl rödvin

  • 4 dl vatten

  • 2 msk kalvfond

  • ev vispgrädde
Hacka lök och fräs i smör, ha i vin, vatten och fond. Låt koka tills de är 3dl kvar, smaka av och om smaken är för kraftig ha en skvätt grädde.

Rättika är en rotsak med riktigt lite kolhydrater, perfekt att göra gratäng på. Gratängen påminner väldigt mycket om potatisgratäng.

Rättikagratäng 4port


  • 1 kg rättika

  • 1 gul lök

  • 5 dl vispgrädde

  • 200 g philadelphia

  • 2 dl smakrik riven ost

  • 2 vitlöksklyftor

  • salt

  • peppar
Skala och skiva rättikan tunt, koka upp lättsaltat vatten och ha rättikaskivorna och låt koka 20 min. Skala och skiva löken i ringar. Ha i grädden, philadelphiaost, riven ost och pressad vitlök i en kastrull, värm till osten har smält. Varva rättika och lökringar i en ugnssäker form, salta och peppra efter varje varv. Häll över grädd- och ostblandningen. Ha in i ugnen på 225 grader tills den har fått fin färg och rättikan är mjuk, ca 30-40min.



Idag gjorde vi efterrätt också, vilket inte händer ofta, vi är ju inte så mycket för sötsaker. Var och köpte Sukrin idag för första gången. Sukrin är ett natruligt sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Det söta kommer från sockeralkoholen Erythritol som finns naturligt i t ex päron och svamp. Vi gjorde Crème Brûlée, fick hjälp av barnen, de vispade och blandade och smörade formar. Receptet hittade jag på Annika Rognebys fina sida, klicka här för att kika på hennes sida. Receptet finns i hennes nya bok Bakglädje till vardags och fest, bläddrade igenom den på jobbet i veckan, fantastiska recept och jätte fina bilder, rekommenderas! Brûléen var supergod, perfekt avslutning på en god middag.


Crème Brûlée 4 port



  • 2 dl grädde

  • 3 dl mjölk

  • 6 st äggulor

  • 0,75 dl sukrin

  • 1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Värm grädden och mjölken ihop med vaniljen. Vispa samman äggulor och sukrin i skål. Häll sedan över mjölkblandingen och rör ihop. Smöra 4 st portionsformar och häll i blandningen. Ställ dem i en långpanna med hett vatten. Vattnet ska nå upp till halva formen. Grädda i nedre del i ugnen i ca 40-45min. Kolla att Crème brûléen har stelnat innan du tar ut dem.


Nu är vi mätta och belåtna och ska ta och sätta oss i soffan och kolla på våran favoritserie Dexter. Ha skön lördagkväll! / Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar